Bağırsak, mide ile anüs arasında kalan kısma denmektedir. Memelilerde ve insanlarda kalın bağırsak ve ince bağırsak olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. İnce bağırsak; On iki parmak bağırsağı, İleum, Jejunum olmak üzere 3 bölümdür.

Kalın bağırsak ise; Rektum, Çekum, Kolon olmak üzere 3 bölüme ayrılmaktadır.

İnce bağırsaklarda, emiliş ve sindirim işlevi gerçekleşmektedir. Buradaki besinler, küçük moleküllere ayrılarak, bağırsağın iç yüzeyi tarafından emilir ve kana karışır. Kalın bağırsakta ise, ezilen posaların organik olmayan tuzlarını ve suyunu emme görevini yapmaktadır. İşe yaramayan posalar, rektum kısmından geçerek anüs tarafından dışarı atılmaktadır.

Kalın Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?

Vücudumuzun her kesiminde olduğu gibi bağırsağımızda da çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir.Bağırsağımızda oluşan hastalıkları aşağıda tek tek ele alacağız.

Kolit

İnce bağırsak kısmının bitiminden itibaren son bağırsak kısmına kadar olan yerde, kalın bağırsağın tamamen ya da bir kısmının iltihaplanmasıyla oluşan bir bağırsak hastalığıdır. Kolit, mükoz kolit, basit kolit ve ülseratif kolit olmak üzere 3 gruba ayrılır. Basit kolitte, ishale sebebiyet veren kalın bağırsağın akut tahrişinden kaynaklanarak oluşmaktadır. Mükoz kolit ise, kalın bağırsağın sahip olduğu mukoza kısmının iltihaplanmasıdır. Ülseratif kolitte ise, sinirsel nedenlere bağlı olarak kalın bağırsağın mukoza kısmında ülsere neden olma durumu görülmektedir.

Kolit’in Belirtileri

  • Ateşin aniden yükselmesi
  • Dışkının kanlı gelmesi.

Kolit hastalığının belirtileridir. Ayrıca kolitte herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.

Bağırsak Tıkanmaları

Bağırsak tıkanmalarına Meus adı verilmektedir. Meus 4 şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar;

İnvagination: Kalın ve ince bağırsakların birbiriyle iç içe geçerek tıkanması sonucu oluşur

Etranglement: Bağırsakların fıtık kesesinde boğulması sonucu oluşmaktadır.

Mekanik İleus: Bağırsaklarımızın tümör ve yukarıdaki iki şekilde tıkanması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Paralitik İleus: Bağırsak gazlarının ve dışkılarının dışarı çıkamama durumudur.

Bağırsak Tıkanmalarının Belirtileri

  • Fekaloid dediğimiz dışı görünümlü kusmalar
  • Kusma
  • Göbek çevresinde şiddetli ağrı
  • Gevşeme ve kasılma
  • Makattan gaz çıkaramama

Spastik Kolon

Kişilerde sıkıntı, stres, üzüntü gibi çevresel faktörlerden dolayı sinir sistemlerinin belli süre ile bozulması hastalığıdır. Bu hastalıkta bağırsaklarda bulunan mukoza salgısının seviyesi yükselmiş , peristaltizm seviyesi ise ya artmıştır ya da azalmıştır

Spastik Kolon’un Belirtileri

Spastik kolon hastalığı bazen ishal bazen de ağrılı kabızlık şeklinde belirtiler göstermektedir.

chron-hastaligi

kalin-bagirsak-hastaliklari-nelerdir

Meckel Çıkmazı

Meckel çıkmazı dediğimiz hastalık ince bağırsak kısmının en son bölümünde bulunan kesenin tıkanması, kanaması veya iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Meckel Çıkmazının Belirtileri

Meckel Çıkmazının teşhisi zor olmakla birlikte, belirtiler divertikülün tıkandığı, iltihaplandığı ya da kanadığı zaman ortaya çıkmaktadır. Tıkanıklık zamanı, karnın üst sağ kısmında acı ve ani ağrılar oluşmaktadır.

Chron Hastalığı

Chron hastalığı, sindirim kanalı kısımlarında görülen bir iltihap çeşididir. İnce bağırsağın en son kısımlarında veya kalın bağırsak kısmında görülmektedir.

Chron Hastalığının Belirtileri

  • Kişide yüksek ateş
  • İshal
  • Kilo Kaybı
  • Kramp ve karın ağrısı
  • Şişkinlik durumu
  • Anal akıntı ve ağrı
  • Kalınbağırsağın son kısmında abse
  • Anal bölgede çatlak
  • Deride oluşan yaralar
  • Eklemdeki ağrılar

Chron hastalığının belirtileri olarak görülmektedir.

Bağırsak Solucanları

Bağırsak solucanları genel olarak, çocuklarda görülmekle birlikte anal bir kaşında sebebiyet vermekte ve sıkça görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalıktır.

Bağırsak Solucan’ın Belirtileri

  • Geceleri popo ve anüs etrafında kaşınma
  • Kız çocuklarında, idrar yaparken vajina kısmında yanma veya kaşınma
  • Düzensiz uyku
  • Huzursuzluk

Bağırsak solucanının belirtileri arasındadır. Fakat, bazen bu hastalığa yakalanan çocuklarda herhangi bir belirti görülmemektedir.

Kalın Bağırsak Kanseri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Bağırsak Hastalıkları Hangi Bölüm Bakar?

Bağırsak hastalığı olan kişilerin hastanelerin Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji kliniklerinden randevu almaları uygundur.

Kalın Bağırsak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; Bağırsak hastalıklarında oldukça sık görülen semptomlar arasındadır. Dışkıda kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde rastlanabilen durumlardandır.

Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur?

Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..

Bağırsakta Yara Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bağırsaklarda yara olmasının en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi pek çok  belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü hastalıkları getirir.

Kalın Bağırsak Ne Görevi Görür?

Kalın bağırsakta ya da kolonda, kimusta var olan su emilir. Kalın bağırsakta tuzlar aktif taşıma ile emilir, su da osmoz yolu ile bunları takip eder. Sindirilmemiş posa ve kalın bağırsak içinde yaşayan bakterilerden oluşan dışkı rektuma doğru gider, anüsten atılana dek orada depolanır.

Bağırsak Hastalıkları Hangi Testle Anlaşılır?

En önemli tetkik dışkı örneği testidir. Hastanın bağırsaklarına daha detaylı şekilde  bakmak amacı ile doktor tarafından kolonoskopi de uygulanabilir. Ayrıca, BT veya MRG gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri de hastalık tanısında kullanılmaktadır.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir