Pilonidal sinüs, kıl dönmesi olarak da bilinen bir...
Kanser hastalığının bilinen en eski tedavisi ameliyat veya cerrahidir. Kanserin tedavisinde invaziv cerrahi en klasik yöntemdir ve bu yöntemde deri kesilerek kanserli dokuya ulaşılır. Ancak, günümüzde minimal invaziv cerrahi yani hastaya en az zarar veren ve küçük deliklerden yapılan cerrahi teknikler gündemdedir. Bu amaçla, laparoskopik cerrahi (kansız ameliyat), robot cerrahisi (DaVinci robotu ile), doğal açıklık cerrahisi (natural orifice surgery, ağız boşluğu, rektum ve vajina yolu ile), tek delikten laparoskopi (SİLS) kullanılmaktadır.
Kanser Ameliyatlarının (Kanser Cerrahisi) Diğer Ameliyatlardan Farkı Nedir?
Kanser ameliyatlarının (Kanser cerrahisi) diğer ameliyatlardan en belirgin farkı tümörün nüks etmemesi için tümöre mümkün olduğunca dokunmadan, delmeden ve özellikle küratif (tedavi edici) kanser ameliyatlarında daima etrafta mutlaka sağlıklı doku kazanılarak tümörlü dokunun lenf bezleri ve etkilediği tüm yandaş organlar ile birlikte eksiksiz olarak çıkartılmasıdır. Bu da cerrahın tüm çevre dokulara hakimiyetini ve bir sorun olduğu zaman çalıştığı bölgedeki tüm dokularda gelişen sorunları düzeltebilme yetisi olmalıdır.
Kanser Cerrahı Seçiminde Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Kanser cerrahı seçimi sağlınıza kavuşmanız , geçireceğiniz ameliyatın başarısı ve kanserin nüks etmemesi açısından büyük önem taşır. Hasta kendisini en rahat hissettiği ve bu konuda deneyimi olduğu bilinen cerrahı seçmelidir. Size olumlu yaklaşan, güven veren, sorularınızı açık ve net bir şekilde yanıtlayabilen yani manevi açıdan sizi ameliyata en iyi hazırlayan kanser cerrahı ile yola çıkmak daha olumlu bir sonuç getirecektir. Unutmamak gerekir ki, cerrahi operasyon veya ameliyat aşamasına gelen bir rahatsızlıkta artık önemli olan hastalıktan çok, çözümü yaratacak yani ameliyatı yapacak doğru kanser cerrahını bulup bulmadığınızdır.
Kanser Ameliyatları Kaç Tiptir?
- Koruyucu (profilaktik) kanser ameliyatları
- Tanısal (diagnostik) kanser ameliyatları
- Evreleme amaçlı kanser ameliyatları
- Tedavi edici (küratif) kanser ameliyatları
- Tümör hacmini azaltan (debulking) kanser ameliyatları
- Geçici çözüm sağlayan (palyatif) kanser ameliyatları
- Destekleyici (suportif) kanser ameliyatları
- Doku bütünlüğünü sağlamaya yönelik (rekonstrüktif) kanser ameliyatları
Meme Kanseri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Kanser cerrahisi, kanserin teşhisi ya da tedavisi için kanserli bölgeden bir parça çıkarılması işlemidir ve kanser tedavisinin temelini oluşturur. Onkolojik Cerrahi, kanser tanısı, kanserin evresinin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için cerrahiyi kullanma konusuna odaklanan bir uzmanlık alanıdır. Cerrahi, kanserli dokunun vücuttan ameliyat ile alınmasıdır. Bir çok kanser türünde cerrahi tedavi uygulanan ilk yöntemdir ve bazı kanserlerde cerrahi tedavi ile kişi sağlığına kavuşabilir. Cerrahi müdahale aynı zamanda tanının doğrulanması amacıyla(biyopsi), evre belirleme amacıyla, yan etkilerin ve ağrının azaltılması için kullanılan bir tedavi çeşididir. Kanser ameliyatı, özellikle de kanser lokalse ya da henüz yayılmamışsa pek çok tümör için başarılı olma ihtimali en yüksek olan yöntemdir. Kanserin yayılmadığını gösteren bir kanıt varsa, hekiminiz primer tedavi olarak kanserli tümörü almak için ameliyat önerebilir. Kanser hastalığının bilinen en eski tedavi yöntemi ameliyat ya da cerrahi müdahaledir. Kanserin tedavisinde açık ameliyat uygulanan en klasik yöntemdir. Bu yöntemde derinin altındaki kanserli dokuya ulaşılır. Ancak, günümüzde minimal invaziv cerrahi (MİC) yani hastaya minimum zarar veren ve küçük deliklerden uygulanan cerrahi teknikler d uygulanabilmektedir. Kanser ameliyatı, özellikle de kanser lokal durumda ise veya henüz yayılmamışsa birçok tümör türü için iyileşme ihtimali en yüksek olan yöntemdir. Kanserin yayılmadığına dair kanıt var ise, doktor primer tedavi olarak kanserli dokuyu ya da tümörü almak için cerrahi müdahale önerebilir. Halk arasında genel olarak böyle bir inanış olsa da bu doğru değildir. Yapılan ameliyat kanserin yayılmasına sebep olmaz.Kanser Cerrahisi Ne Demek?
Cerrahi Onkoloji Ne Yapar?
Kanser Tedavisinde Cerrahi Yöntemi Nedir?
Kanser Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Kanser Ameliyatla Geçer mi?
Kanser Hangi Durumda Ameliyat Edilmez?
Kanser Ameliyattan Sonra Yayılır mı?