Bağırsak, mide ile anüs arasında kalan kısma denme...
Safra kesesi kanseri; karaciğerin altında yer alan küçük bir organ olan safra kesesinde görülen kötü huylu hücrelerdir. Kadınlarda, erkeklerden daha yaygın şekilde ortaya çıkabilen bu hastalık ameliyat ile tedavi edilebilir. Safra kesesi kanseri ameliyatına “kolesistektomi” adı verilir. Erken evrede olan kanser, sadece bu ameliyat ile tedavi edilirken; ileri evrelerdeki hastalar için kemoterapi, radyoterapi ile birlikte ameliyat gerçekleştirilebilir.
İçindekiler
- Safra Kesesi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
- Safra Kesesi Kanseri Ameliyatı Nedir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Safra Kesesi Hastalıkları Tedavisinde Açık Ameliyat
- Safra Kesesi Hastalıkları Tedavisinde Kapalı Ameliyat
- Safra Kesesi Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
- Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Safra Kesesi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Safra kesesi kanseri teşhisi erken dönemde yapıldığında hayati bir öneme sahiptir. Belirtiler fark edildiği zaman bir uzmana danışılmalıdır. Muayene ile hastanın sağlık geçmişi incelenir. Kan testleri yapılır. Görüntüleme testleri arasından bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason kullanılabilir. Bu testler kanserin boyutunu, yayılma durumunu ve vücudunuzdaki konumunu belirlemeye yardımcı olur. Doktor, safra kesesi kanseri şüphesi varsa biyopsi yapılmasını da önerebilir.
Safra Kesesi Kanseri Ameliyatı Nedir?
Safra kesesi kanseri teşhisi konulduysa, bir sonraki adım tedavinin bir seçeneği olan ameliyattır. Ameliyat, kanserli safra kesesini tamamen çıkarmayı hedefleyebilir. Böylelikle kanserin yayılması önlenebilir. Safra kesesi kanseri bazen safra yollarında tıkanıklığa neden olabilir. Ameliyat ile doktor, bu tıkanıklığı açabilir ve komplikasyonları önleyebilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Safra kesesi ameliyatı açık veya kapalı yöntemler ile yapılabilir. Açık yöntemle yapılan ameliyatta tek bir uzun kesi açılır, işlem gerçekleştirilir. Kapalı yöntemle birkaç küçük kesi açılır ve bu kesilerden cerrahi aletler içeri girerek işlem gerçekleştirilir. Kapalı ameliyat daha küçük kesiler sayesinde açık ameliyata göre daha işlevsel ve daha çok tercih edilen bir yöntemdir. İki yöntemle de safra kesesine ulaşılır ve sorunlu olan kısım alınır. Bazı durumlarda safra kesesinin tamamının alınması gerekebilir. Kanser organın çoğuna yayılmışsa, vücut safra kesesi olmadan da işlevlerini sürdürebilir.
Safra Kesesi Hastalıkları Tedavisinde Açık Ameliyat
Safra kesesi hastalıkları tedavisinde açık ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Karın duvarına yapılan cerrahi bir kesi ile karın boşluğuna girilir ve safra kesesi çıkartılır. Kapalı ameliyata göre daha büyük bir kesi gerektirir, bu nedenle iyileşme süresi de daha uzundur. Açık ameliyat; laparoskopik ameliyatın mümkün olmadığı, kanserin ileri evre olduğu, iltihap ve farklı komplikasyonların gelişme riski olduğu durumlarda tercih edilebilir.
Ameliyatta hastanın sağ kaburgalarının altındaki karın duvarına yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Bu kesiden sonra cerrah, safra kesesini karaciğerden ve safra yollarından ayırarak karın boşluğundan çıkarır. Safra kesesi, karın duvarındaki kesiden çıkarılır.
Safra Kesesi Hastalıkları Tedavisinde Kapalı Ameliyat
Safra kesesi hastalıkları tedavisinde kapalı ameliyat, hastanın karın bölgesinde dört küçük kesi yapılarak gerçekleştirilir. Bu kesilerden laparoskop adı verilen ince bir teleskop ve cerrahi aletler sokulur. Laparoskop, cerrahın ameliyat alanındaki görüntüleri bir monitörde görmesini sağlar. Kapalı yani laparoskopik ameliyat birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlar;
- Daha az ağrı
- Daha kısa iyileşme süresi
- Daha az yara izi
- Daha az enfeksiyon riski
- Daha hızlı normal hayata dönüş şeklinde sıralanabilir.
Kapalı ameliyat, genel anestezi altında yapılır ve bir-iki saat aralığında süresi değişebilir. Hastanın karın bölgesine yapılan küçük kesiler, iyileşme sürecinde oldukça fayda sağlayacaktır. Bu kesilerden içeri sokulan laparoskopun ucunda bir kamera vardır. Bu kamera sayesinde görüntü izlenir. Diğer kesilerden de cerrahi işlemin yapılacağı aletler girer. Safra kesesi, safra kesesi kanallarından ayrılır, karın boşluğundan çıkarılır ve kesiler kapatılır.
Safra Kesesi Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Safra kesesi kanseri ameliyatının süresi, hastanın genel sağlık durumuna ve hastalığın evresine göre değişebilir. Ortalama olarak 1-2 saat bir süre verilebilir. Kanserin evresi ilerideyse veya hastanın durumu kötüyse daha uzun sürebilir. Ameliyatın açık veya kapalı yöntemle yapılıp yapılmayacağı da ameliyat süresini etkileyebilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Safra kesesi ameliyatı riskleri, her cerrahi işlemde bulunduğu gibidir. Bu riskler göz önünde bulundurulduğunda; ameliyat edilmeyen hastalarda daha ciddi komplikasyonlar olabileceği bilinmektedir. Safra kesesi ameliyatında enfeksiyon, damar deformasyonları veya pıhtı atması riskleri bulunur. İdrar yollarında iltihaplanma meydana gelebilir. Ameliyat sonrasına kesi yerlerinin temiz tutulması, enfeksiyon riskini önlemek için yapılması gereken bir adımdır.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Safra kesesi ameliyatı sonrasında iyileşme süreci, hastanın kendine dikkat etmesine göre şekillenen bir süreçtir. Laparoskopik ameliyat tercih edilen hastalarda ameliyattan sonra en geç sonraki gün taburcu işlemlerine başlanır. İyileşme ve günlük yaşama dönme süresi yaklaşık 2 haftadır. Aynı ameliyat açık yöntemle gerçekleştirildiyse bu süreçler daha uzun geçebilir. Hastalar ortalama bir hafta hastanede yatış gösterirler. Tamamen iyileşmeleri ise 6-8 haftayı bulabilir.
Safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için aşağıdaki öneriler uygulanabilir.
- Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri düzenli olarak alın.
- Hafif ve yumuşak yiyecekler tüketin.
- Bol sıvı tüketin.
- Yoğun egzersizlerden kaçının.
Safra kesesi kanseri tedavisi mümkün mü?
Safra kesesi kanseri özellikle erken evrede ise ameliyat ile başarılı bir tedavi gerçekleşebilir.
Safra kesesi alındıktan sonra ne olur?
Safra kesesi ameliyatıyla alınan kese sonrasında safranın sindirim sistemindeki ilerleyişi normal akışında devam eder. Safra kesesi olmadan da vücut işlevini yerine getirebilir.
Safra kesesi kanseri tedavisi mümkün mü?
Safra kesesi kanseri tedavisi; ameliyat ile tedavi edilir. Geç tanı konulmuşsa radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilir.
Safra kesesi alındıktan sonra kilo alınır mı?
Safra kesesi ameliyatı sonrasında sindirim ve metabolik süreçler etkilenebilir, bundan kaynaklı olarak kilo alma bazı hastalarda görülebilir.
Safra kesesi olmadan yaşanır mı?
Safra kesesi olmadan da vücutta her şey yolunda ilerleyebilir. Ancak yağ ve kolesterol dengesine dikkat edilmesi gerekir.