Pankreas kanseri nedir? Pankreas kanseri, pankreas DNA’sında meydana gelen değişimlere bağlı olarak gelişmektedir. Burada oluşan mutasyonel değişimler, pankreas hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine, kitle oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca normal hücrelerin ölmesini ve bir fonksiyon gerçekleştirememesini sağlamaktadır. Tedavi edilmediği sürece diğer organlara da yayılmaya başlamaktadır. Pankreas kanserleri çoğunlukla pankreastan sindirim sistemine enzimlerin salgılandığı kanalın içini döşeyen hücrelerden kaynaklanmaktadır. Nadiren de pankreasın hormon üreten hücrelerinden kaynaklanan tümörler görülebilmektedir. Bunlara ise pankreasın endokrin tümörleri adı verilmektedir.

Pankreas kanserine neyin sebep olduğu ise hala tam olarak bilinmemektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de bazı risk faktörlerinin olduğu gözlemlenmektedir. Bunlardan ilki sigara kullanımıdır. Bir diğer faktör ise şeker hastalığıdır. Ayrıca kronik pankreas enflamasyonu, ailede pankreas kanseri olması ve obezite de risk faktörüdür. Her pankreas kanseri görülen hastadan onda birinde kanserin kalıtsal olduğu saptanmaktadır. Bazı genlerin pankreatite neden olduğu bilinmektedir. Bu durum pankreas kanseri riskini arttırmaktadır. Eğer ailede pankreas kanseri öyküsü var ise belirli aralıklarla kontrole gidilmesi gerekmektedir. Belirtileri arasında ise sırta vuran ağrı, kilo kaybı ve sarılık yer almaktadır. Ayrıca idrar renginde koyulaşma ve kaşıntı olduğu da görülmektedir. Pankreas kanserinde de tedavilerinde evreler oldukça önemlidir. Hastanın hangi evrede olduğu öğrenilmekte ve kanser tedavisi buna göre uygulanmaktadır.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir? Pankreas kanseri erken evrelerdeyken, pankreastaki tümör çoğunlukla bir belirti oluşturmamaktadır. Böyle durumda teşhis etmek çok zordur. Pankreas kanseri genelde diğer organlara yayılmaya başladığında şikayet vermektedir. Kanser yayıldığında yakınmalar başlamaktadır. Belirtilerin ilki sırtta ve karın üst ön tarafında görülen ağrıdır.

Hastada kilo kaybı da oluşabilir. İştah azalmakta ve herhangi bir diyet uygulanmamasına rağmen aniden kilonun düşmesi pankreas kanserinin habercisi olabilmektedir. Sarılık olduğu da gözlemlenen pankreas kanseri hastalarının cildinde ve gözlerinde sararma meydana gelmektedir. Bu durum pankreasın safra kanalını tıkamasına bağlı olarak oluşur. Bunların yanında idrar renginde koyulaşma ve kaşıntı meydana gelmesi yine pankreas kanserinin belirtileri arasında bulunmaktadır.

Hastada halsizlik, düşkünlük, dışkı renginde solukluk, bağırsak hareketlerinde değişim ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler başka bir hastalıktan dolayı da oluşabilmektedir. Ancak pankreas kanseri riskinin de olduğu unutmamalıdır. Eğer bu belirtiler ve sırt ağrıları aniden başlıyorsa mutlaka incelenmesi gerekmektedir.

Pankreas Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Pankreas kanserinin risk faktörleri nelerdir? Pankreas kanserinin nedeni tam olarak bilinememektedir. Bazı nedenler öne sürülmektedir ancak bunların kesinliği bulunmamaktadır. Nedeni tam olarak bilinmese de pankreas kanserinin risk faktörleri bilinmektedir. Risk faktörlerinden biri sigara olarak gözlemlenmektedir. Bu kanserin ortalama %30’luk kısmı sigaradan kaynaklanmaktadır. İlerleyen yaş yine pankreas kanseri oluşma ihtimalini arttıran nedenler arasında yer almaktadır. Beslenme alışkanlıkları da oldukça önemlidir. Meyve ve sebze tüketilmemesi özellikle bol kalorili fast food yiyeceklerin tüketilmesi kanser oluşma ihtimalini daha da yükseltmektedir. Fazla yeme ile meydana gelen obezite, kilosu az olanlara oranla daha çok pankreas kanserinin oluşmasına ortam hazırlamaktadır.

Mesleki açıdan petrol ürünlerine ve kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde de daha sık kanser oluşumu meydana gelmektedir. Risk faktörlerinden bir diğeri ise kronik pankreatit olarak bilinmektedir. Uzun süren ve tedavi edilmeyen pankreas iltihabı pankreas kanseri olma ihtimalini arttırmaktadır. Şeker hastalığı olan kişilerde diğer bireylere oranla pankreas kanseri 2 kat daha fazla görülmektedir.

pankreas-kanseri-tedavi-secenekleri

pankreas-kanserinin-belirtileri-nelerdir

Pankreas Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

Pankreas kanserinin tanısı nasıl konur? Pankreas kanserinin tanısını erken dönemde koymak zordur. Çünkü oldukça gizli ilerleyen ve belirti vermeyen bir hastalıktır. Ancak erken dönemde teşhis edilmesinin ve gerekli testlerin uygulanmasının önemi oldukça büyüktür. Ultrasonografi, pankreas kanseri şüphesinde yapılacak ilk inceleme yöntemidir. Pankreasta sert bir kitlenin varlığı, boyutu ve yapısı ile ilgili bilgi vermektedir. Bir diğer tanı yöntemi ise laboratuvar tetkikleridir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile kanser hakkında önemli bilgiler elde edilmektedir. Bu tetkikler büyük oranda tanı koyulmasını sağlamaktadır. Özellikle MR tümörün çevre ile ilişkisini anlamak için tercih edilmektedir.

Testler yapıldıktan sonra ise detaylı bilgiler elde edilmektedir. Hastalığın teşhisi konmuş ise pankreas kanseri evreleri açısından hastanın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Pankreas kanseri hangi evrede ise buna uygun olarak bir tedavi yöntemi belirlenmekte ve hemen uygulanmaya başlanmaktadır. Kanserin erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Pankreas kanseri herhangi bir belirti oluşturmadığından ve gizli ilerlediğinden dolayı oldukça dikkat edilmesi gereken bir kanser çeşididir.

Pankreas Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir? Pankreas kanseri tedavisi için öncelikle detaylı bir tanı süreci gerekmektedir. Öncelikle hastanın hangi evrede olduğu belirlenmektedir. Bu evreye uygun olarak bir tedavi uygulanmaya başlanmaktadır. Ayrıca diğer organlara yayılıp yayılmadığına ve yayıldıysa ne derece yayıldığına da bakılmaktadır. Eğer hastalık ileri bir seviyede ise cerrahi yöntemlere başvurulamamaktadır. Bu hastalara kemoterapi ve beslenme desteği sağlanmaktadır. Ağrılarının azaltılmasına ve yaşam konforunun arttırılmasına çalışılmaktadır.

Pankreas kanseri tedavisi farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Erken evrede cerrahi tedavi uygulandığında iyileşme şansı oldukça yüksektir. Cerrahi tedavi gerekirse kemoterapi ve radyoterapi ile kombine edilmektedir. Tedavi süreci ve sonucu hastadan hastaya değişim göstermektedir. Tamamen kanserin yapısına, dokusuna, yayılmasına ve hastanın genel durumuna göre değişim göstermektedir.

 

 

Pankreas Kanseri Tedavi Seçenekleri

Pankreas kanseri tedavi seçenekleri arasında cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi yer almaktadır. Cerrahi yöntemde tümör ameliyat ile çıkarılmaktadır. Ancak cerrahi tedavi ileri evrede olan hastalara uygulanamamaktadır. Radyasyon tedavi ise kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınların kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Bu tedavi sadece uygulandığı alanı etkilemektedir. Tümör büyük ise daha zorlu bir süreç gerekmektedir. Böyle durumlarda radyasyon ile birlikte kemoterapi uygulanmaktadır. Kemoterapi ise kanser ilaçlarının kullanılarak kanserli hücrelerin öldürülmesi olarak tanımlanmaktadır. Kemoterapi cerrahi tedavi öncesinde tümörü küçültmek amacıyla da uygulanabilmektedir.

Pankreas Kanseri Evreleri

Pankreas kanseri evreleri ile kanserin ne kadar yayılım gösterdiği anlaşılır. Tedavi için kanserin evrelerine bakılmakta ve buna göre hangi tedavi uygulanacağına karar verilmektedir. Bu kanserin evreleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Evre 0: Yayılım yoktur, pankreas kanalının en üst katmanları ile sınırlıdır. Görüntüleme ile tespit edilememektedir.
  • Evre 1: Lokal büyüme vardır ve kanser pankreas ile sınırlıdır.
  • Evre 2: Lokal yayılım mevcuttur, tümörün boyutu büyümektedir.
  • Evre 3: Daha geniş bir yayılım başlamıştır. Yakındaki büyük damarları ve sinirleri sarmaktadır ancak diğer organlarda yoktur.
  • Evre 4: Diğer organlara yayılmaya başlamıştır.

Pankreas Rahatsızlığı Kaşıntı Yapar mı?

Pankreas kanseri en sinsi hastalıklardan biri olarak bilinir. Belirtileri bazen belli belirsiz bir ağrı bazen ise hazımsızlık şeklinde olabiliyor.

Pankreas da Kaşıntı Nerede Olur?

Pankreas, karın zarının arkasında yer alan bir organ olduğundan rutin kontrollerdeki tanısal girişimlerde tanı konulamaması ve atlanması söz konusu olabilir. Bu sebepten belirtiler söz konusu ise geç kalmamak çok önemlidir. Kaşıntı var ise karın bölgesi ultrasonu ve tomografi çekilmesi ön tanıya yardımcı olabilir.

Pankreas Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri; karında ağrısı, iştahsızlık, kilo verme, idrarda renk koyulaşması, ishal ve yağlı dışkılama ve benzeri belirtilerle ortaya çıkabilir. Kaşıntı ve rejim yapmadan kilo verme en önemli erken belirtilerden sayılabilir.

Pankreasta Bir Sorun Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kötü kokulu dışkı, renkte sarılık, diyabet, karnın üst kısmında ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas ile ilgili hastalık şüphesi ile çeşitli tetkikler istenebilir. Genelde kan testleriyle, bilgisayarlı tomografi ile endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulabilir. Bazı ciddi durumlarda ise teşhisi kesinleştirmek için ameliyat yapılabilir.

Pankreas Kanserinde Hangi Kan Değerleri Yükselir?

Pankreas Kanseri Hangi Tahlille Belli olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir;  Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör şüphesi doğuran değerler çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunda tıkanıklık olan hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek çıkabilir.

Pankreas Nerede Ağrı Yapar?

Pankreas​​​​​​ hastalığı olan pankreatitin en önemli göstergesi ağrıdır. Bu ağrı mide bölgesinde hissedilir. Ancak karın bölgesinde de ağrı görülebilir. Bu ağrılar özellikle yağlı ve ağır bir yemekten hemen sonra meydana çıkabilir.

Pankreas Kanseri Ne Tetikler?

Sigara tüketmek, şeker hastalığına sahip olmak,  pankreas kanserine olan genetik yatkınlık (BRCA2 mutasyonu), Lynch ya da Peutz Jeghers Sendromu, ailede pankreas kanseri olması ve obezite  gibi pankreas kanserinin risk faktörleri arasında sayılabilir.

Pankreas Kanseri Neyle Beslenir?

Pankreas kanseri hastalarının beslenmesinde balık, haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et, organik kümes hayvanları, köy yumurtası, doğal yoğurt, barbunya ve mercimek baklagillerden yer almalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir