Karın duvarı fıtıkları doğumsal veya sonradan oluş...
Karnın sağ alt bölümünde apandis (apendiks) denen kalın bağırsağın uzantısı bulunur. Solucan şeklinde ve hareket kabiliyeti olan apandisin içinden herhangi bir besin geçmez. Uzunluğu çocuklarda biraz daha fazladır. Yaklaşık 9-10 cm uzunluğundadır fakat bundan daha az ya da daha fazla olabilir. Yerleştiği yer bazı kişilerde farklılık gösterebilir. Bu durum apandis rahatsızlığı olanlarda tanı koymayı zorlaştırır.
Apendiksin (apandisin) çoğunlukla dışkı veya daha az bir ihtimalle safra taşı, tümör ya da barsak kurudyla tıkanması sonucu iltihaplanmasına apandisit denir. Apandisin vücuttaki fonksiyonu henüz bilinmemektedir. Sadece lenf dokusu bakımdan zengin bir yapıdır. Yine de apandisin iltihaplanması sonucu yırtılıp karın bölgesinde yayılmasıyla, ciddi problemler ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde tehlikeli bir hastalık olan apandisit, karın zarının iltihaplanmasına yol açabilir.
Apandisitin Tedavisi
Akut Apandisitin kesin ve tek tedavisi ameliyat ile iltihaplı apandisin çıkarılmasıdır.Bu ameliyata "apendektomi" denir. Genel anestezi (narkoz) altında yapılan bu ameliyatın ortalama süresi yarım ilâ bir saat arasındadır.
Bu ameliyat laparoskopik ya da açık yöntemle yapılabilir. Her iki yöntemin de kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Bu avantaj ve dezavantajlar hasta ile genel cerrah arasında konuşularak en uygun yöntem seçilmelidir. Laparoskopik (kapalı) yöntemde hastanın karnına açılan 3-4 adet 0,5-1 santimetrelik deliklerden kamera ve uzun çubuk şeklinde aletler yardımı ile iltihaplı apandis çıkarılır. Açık yöntemde ise karın sağ alt bölgeye yapılan 4-5 santimetrelik kesiden aynı işlem uygulanır.
Apandisit vücudun neresinde yer alır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Apendiks ya da diğer adı ile körbağırsak ortalamada 9 cm uzunluğundadır. Küçük, ince bir kese olan apandisit vücudun sağında bulunur. Apandistte bir sorun olduğunu gösteren belirtilerin başında sağ alt karında hassasiyet ve bıçak saplanması şeklinde ağrı hissi vardır. Kişiyi iki büklüm hale getirebilen bu ağrı zamanla şiddetini arttırır. Mide bulantısı, ağızda ve dilde kuruluk ile iştahsızlık görülebilir. Apandisit patlaması semptomları şu şekilde sıralanabilir; Apandisit patlaması semptomları belirsiz bir mide ağrısı ile başlayabilir. Ağrı sırta, bele, kasıklara ve bacaklara vurabilir ve karnın sağ alt kısmında da toplanabilir. Her ameliyatta olduğu gibi bu operasyonun sonrasında da yarada enfeksiyon gelişebilir. Yarada ağrı, kızarıklık, şişlik, iltihabi akıntı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Düzenli pansuman ve antibiyotik tedavisi uygulamak gerekebilir. Eğer hasta patlamış apandisit durumunda ameliyata alınmış ise apandisin olduğu bölgede apse gelişme riski artabilir. Apandisit ameliyatının ardından hastalar çoğunlukla yarım gün içerisinde ayağa kalkabilirler. Operasyon sonrası az miktarda yaşanabilen ağrılar dışında yan etki görülmez. Hastanın ve operasyonun başarı durumuna göre ortalama olarak 1 hafta içerisinde normal hayatlarına geri dönebilirler.Apandisit Ne Tarafta?
Apandisit Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarız?
Apandisitin İlk Belirtileri Nelerdir?
Apandisit Patlaması Nasıl Belli Olur?
Apandisit Ameliyatı Riskli mi?
Apandisit Ameliyatından Sonra Kaç Günde İyileşir?