Dalak kisti, dalakta sıvı birikmesi sonucunda meyd...
Safra kesesi şikayetleri özellikle yetişkinlerde yaşanan ve günlük yaşam konforunu önemli derecede etkileyen problemlerdir. Safra kesesi; karaciğerin hemen altınsa içi boş bir organdır ve on iki parmak bağırsağı ve koledok kanalına bağlanmaktadır. Temel görevi karaciğerin ürettiği safrayı depolamak olan safra kesesi özellikle besin yolu ile alınan yağların sindirilmesinde etkendir.
İçindekiler
Karaciğere yapışık olan söz konusu organda özellikle karaciğerden süzülen atıklar nedeni ile taş oluşabilmektedir.
Hasta açısından oldukça acı verici olan safra kesesi taşlarında temel tedavi yöntemi safra kesesinde cerrahi işlem uygulanarak taşın vücuttan çıkartılmasıdır.
Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?
Safra kesesi hastalıklarının başında safra kesesi taşları, safra kesesi kanseri ve pankreas iltihaplarına bağlı olarak gelişen peripankreatik koleksiyonlardır. Safra kesesi şikayetlerinde başlıca risk grupları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kadın olmak
- İdeal kilonun üzerinde olma
- Açık tenli olmak
- Çok fazla doğum yapmış olmak
- Kırk yaş üzerinde olmak
Safra Kesesi Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
Safra kesesi; sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Karaciğerin ürettiği safranın birikmesi ve oradan on iki parmak bağırsağına ulaştırılması görevini üstlenen safra kesesinde birtakım hastalıklar açığa çıkabilmektedir. Kanser ve iltihap gibi problemlerin başlıca belirtileri ise karın ağrısı, mide bulantısı ve yüksek ateş olarak seyretmektedir.
Safra kesesinde yaşanan herhangi bir problem mutlaka yakın takip edilmeli, nitelikli bir şekilde tedavi edilmelidir. Aksi halde genel sağlık durumunun olumsuz etkilenmesinin yanı sıra safra kesesi kanserine dönüşme riski bulunmaktadır.
Akut Kolesistit (Safra Kesesinin Akut İltihabı) Nedir?
Akut kolesistit; safra kesesinin herhangi bir neden ile iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle safra kesesi taşları aynı zamanda iltihaplanmaya da neden olmaktadır. Aniden açığa çıkan karın ağrısı, karında şişlik, yüksek ateş, mide bulantısı ve dışkıda renk değişimi şikayetlerine neden olan akut kolesistit; detaylı bir fizik muayene ve ultrason incelemeleri ile teşhis edilmektedir.
Safra Yolu Kistleri Nedir?
Safra yolu kistlerinin oluşum nedenleri kesin olarak bilinememektedir. Doğumsal olabileceği gibi sonradan da gelişebilen safra yolu kistleri konum ve yapısına göre farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedir. Bu problemin başlıca belirtileri; safra yolu tıkanıklığı, karaciğerde apse oluşumu, yüksek ateş, safra yolunda iltihaplanma ve benzeri şikayetlerdir.
Safra yolunda oluşan kistlerin tanısı; ultrasonografi, ERCP, MRCP gibi yöntemlerin yanı sıra bilgisayarlı tomografi yöntemleri de kullanılabilmektedir. Nitelikli bir şekilde tedavi edilmeyen safra yolu kistlerinin kanserleşme riski bulunduğu unutulmamalıdır.
Safra Kesesi Kanseri Nedir?
Safra kesesi kanseri safra kesesi taşları ile birlikte sık görülen safra kesesi hastalıklarından biridir. Toplumda oldukça sık görülen safra kesesi kanserinin tanısı genellikle geç konulmaktadır. Ancak herhangi bir önlem alınmadığında çok hızlı ilerleyebilmektedir. Safra kesesi kanseri genellikle 60 yaş üstü kişilerde görülmekle birlikte obezite, safra kesesi iltihabı ya da polip problemleri bulunan kişiler risk altındadır.
Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi kanseri belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Bulantı
- Kusma
- Sindirim problemleri
- Yiyeceklerde karşı tahammül güçlüğü
- Kilo verme
- İdrarın koyu dışkının beyaz olması
- Karın ağrısı
- Sarılık
Safra Kesesi Kanseri Tedavisi Nelerdir?
Safra kesesi kanserinde öncelikli tedavi tümörün cerrahi yöntemler ile çıkarılmasıdır. Bu süreçte karaciğerin bir bölümünün de alınması gerekebilmektedir. Tedavi yöntemine karar vermeden önce ayrıntılı tanı ve teşhis sürecinin yaşanması gerekmektedir. Tümörün konumu, boyutu, kanserin kaçıncı evrede olduğu gibi bilgiler çeşitli görüntüleme ve girişimsel yöntemler ile uygulanabilmektedir. Safra kesesi tedavisinde alanında tecrübeli bir hekime başvurulması önerilmektedir.
Safra Kesesi Hastalıkları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/safra-kesesi-hastaliklari
Özellikle yağlı besinlerin sindirilmesinde önemli rol oynayan safra kesesinde taş oluşumunun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Safra kesesi iltihabı belirtileri nelerdir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir. Hastalığın en sık görülen semptomları arasında ciltte sarılık, karında ağrı, sindirim sorunları, bulantı ve kusma, gıdalara karşı isteksizlik, dokunulduğunda karında hissedilen hassasiyet açıklanamayan zayıflama ve idrarda koyu renk, dışkıda beyaz renk görülmesi sayılabilir. Karnın sağ üst ve orta üst bölümlerinde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılabilir. Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında yer alan küçük keseciklere verilen isimdir. Bu keseciklerin görevi, karaciğerde üretilmiş olan safraları biriktirerek yemek sonrasında safraları ince bağırsaklara göndermektir. Sindirim için safra kesesi olmazsa olmaz bir organ değildir. Safra kesesi alındıktan sonra safra, karaciğerden bağırsağa doğru olan akışını sürdürür. Dolayısı ile ameliyattan sonra normal dengeli bir beslenme yapılabilir. Herhangi bir beslenme kısıtlamasına gerek olmaz. Sık rastlanan safra taşı safra taşı belirtilerinin yaşanması ile anlaşılabilir. Bazen ise belirti vermeyen safra taşları yapılan rutin tetkiklerde saptanmaktadır. Safra kesesi taşları, tedavi edilmezse, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu potansiyellerinden dolayı semptom göstermeyen çoğu hastanın da ameliyat edilmesi gerekebilir. Özellikle yemeklerin sindiriminde önemli bir görevi olan safra kesesinde oluşabilen taşlar, endoskopik tedavi (ERCP) yöntemi kullanılarak ameliyatsız şekilde alınabilir.Safra Kesesi Neden Olur?
Safra Kesesi Rahatsızlığı Ne gibi Belirtiler Verir?
Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur?
Safra Kesesi Ne İş Yapar?
Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?
Safra Kesesinde Taş Varsa Nasıl Anlaşılır?
Safra Kesesi Taşı Tehlikeli mi?
Safra Kesesi Taşı Ameliyatsız Geçer mi?