Hemoroid tedavisi son yıllarda farklı yöntemler il...
Dalak kisti, dalakta sıvı birikmesi sonucunda meydana gelir. Kistin büyüklüğü ve yerleşim yeri hem tanı koymada hem de tedavi sürecinde etkilidir. Bu kistler bir travma, enfeksiyon, başka bir dalak hastalığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Teşhisi, ultrason veya MR aracılığıyla konulabilir.
İçindekiler
Dalak Kisti Nedir?
Dalak kisti, dalakta oluşan kistlere verilen isimdir. Dalak karın boşluğunda yer alır ve lenf sistemiyle ilişkilidir.
Dalak; kan hücrelerinin üretimi, bağışıklık sistemi fonksiyonu ve kan filtreleme gibi önemli görevleri yerine getirir. Ancak, bazı durumlarda dalakta bir kist veya kitle oluşabilir.
Dalak Kisti Belirtileri
Dalak kisti belirtileri hastalar arasında farklı şekillerde görülebilir, bazen de hiç belirti göstermez.
- Bulunduğu bölgede ağrı veya rahatsızlık hissi yaratabilir. Ağrı, kistin büyüklüğüne ve konumuna göre artabilir.
- Karın bölgesinde şişkinlik yaratabilir ve kistin büyüklüğüne göre değişebilir.
- Basınç veya dolgunluk hissi yaratabilir.
- Bazı kişilerde mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.
- İştah kaybı görülebilir.
- Kilo kaybı yaşanabilir.
- Vücutta halsizlik, yorgunluk, enerji kaybı yaşanmasına neden olabilir.
- Dalak bölgesinde hassasiyet ve ağrı hissi yaşanabilir.
Dalak Kisti Neden Olur?
Dalak kisti nedenleri her zaman belirli bir nedene bağlı olarak çıkmayabilir, bazen tam olarak bilinemeyebilir. Uzmanların değerlendirmeleri sonucu tanısı konulabilir ve nedeni belirlenebilir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı dalak kisti oluşabilir.
- Dalakta oluşan bir enfeksiyon, kist oluşumuna neden olabilir.
- Karın bölgesinde meydana gelen bir travma veya darbe, dalak dokusunda hasara yol açabilir ve kist oluşmasına katkıda bulunabilir.
- Diğer dalak hastalıkları sıvı birikimine yol açarak kist oluşturabilir.
- Dalakta yer alan kanalların veya kan damarlarının tıkanması sonucu sıvı birikimi ve kist oluşumu görülebilir.
Dalak Kisti Tehlikeli midir?
Dalak kisti, boyutuna, hastada gösterdiği semptomlara ve neden oluştuğuna bağlı olarak değerlendirilebilir. Dalak kistinin içindeki sıvı aniden serbest bırakılır ve kist yırtılırsa bu durumda iç kanama meydana gelebilir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.
Bu kist, enfeksiyon riskini artırabilir. Vücutta enfeksiyon gelişmesi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Dalak kisti büyüdükçe diğer dokulara baskı yapabilir, çevredeki organlara zarar verebilir. Bu nedenle özellikle boyutu büyük ve hastada semptomlara neden olan dalak kistleri, genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi tedavi, kistin boşaltılması veya dalak kistinin tamamen çıkarılması şeklinde olabilir.
Dalak Kisti Tanısı Nasıl Konulur?
Dalak kisti tanısı konulurken çoğu hastada belirti görülmez. Belirtiler nedeniyle kistten şüphelenilen insanlar da karnın üst tarafında ağrı, bulantı, kusma gibi nedenlerle başvururlar. Bu hastalara ultrason ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri yapılır. Bu görüntüleme yöntemleriyle hastalığın tanısı konulabilir.
Dalak Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dalak kisti tedavisi, kistin büyüklüğüne, hastanın genel sağlık durumuna ve hastada görülen belirtilere göre gerçekleştirilir. Küçük boyutlarda ve semptom görülmeyen dalak kistlerinde sadece takip yeterlidir. Düzenli olarak kontrol muayeneleri sağlanarak, olası komplikasyonlar değerlendirilir.
Belirtileri arasında ağrı, bulantı, kusma görülebilir. Bunların tedavisi için ilaç kullanılabilir. Kistin boşaltılması için ultrason eşliğinde bir işlem gerçekleştirilebilir. Bir iğne ile kistin içerisindeki sıvı boşaltılır.
Bir diğer tedavi yöntemi cerrahidir. Bu ameliyatta amaç dalağı mümkün olduğu kadar korumaktır. Dalağın tamamen alınması zorunluluğu ortaya çıkarsa, ömür boyu vücudun alabileceği bazı bakterilere karşı aşı olunması gerekebilir. Bu nedenle kistin yerleşimine göre uygun olan ameliyat yöntemi kullanılmaktadır. Laparoskopik ameliyatın daha olumlu özellikleri bulunduğu için bu yöntem daha çok tercih edilmektedir. Böylelikle dalağın yarısı ameliyat yöntemleri ile alınıyor ve dalak işlevini yitirmemiş oluyor.
Dalak Kisti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Dalak kisti ameliyatı riskleri her cerrahi operasyonda olduğu gibi bazı riskler taşır. Ameliyat sırasında kanama riski bulunur. Dalak, kan damarları açısından zengindir ve cerrahi sırasında bu damarlar kontrol edilemezse kanama meydana gelebilir. Enfeksiyon riski de diğer ameliyatlar gibi bu ameliyatta da bulunur. Sterilizasyon önlemleri alınır ancak enfeksiyon gelişme ihtimali bulunmaktadır.
Ameliyat sonrası yaranın iyileşme sorunları ortaya çıkabilir. İyileşme sürecinde enfeksiyon kapma, yaranın açılması gibi sorunlar görülebilir. Ameliyat, dalağın fonksiyonlarını etkileyebilir. Dalağın fonksiyonları etkilenirse, bağışıklık sisteminde zayıflama, kan hücresi bozuklukları meydana gelebilir.