Safra kesesi kanseri; karaciğerin altında yer alan...
Makat cildindeki yırtığa anal fissür veya çatlak denir. Bu çatlağın boyu oldukça küçük (5-10 mm arasında) olmasına rağmen makat bölgesinin ağrı duyusunun fazla olmasından dolayı kişiyi çok rahatsız eder.
Genellikle genç ve orta yaştaki kişilerde görülür.
Makatta kanama, ağrı ve şişlik yapan hastalıklar arasında en fazla görülen hemoroid ile sıklıkla karıştırılır. Ancak şikâyetleri benzer bu iki hastalığın tedavileri farklıdır.
Çatlağın Sebebi Nedir?
Genellikle kabızlık sonrası katılaşan dışkı, çok ince olan makat cildinde dışkılama esnasında yırtılmaya sebep olur. Kabızlık, dolayısıyla katı-sert dışkı devam ettikçe her dışkılamada yırtılma tekrar eder, yırtık iyileşme fırsatı bulamaz. Dışkılama esnasında makat açılırken çatlağın da açılması şiddetli ağrıya sebep olur. Bu ağrıdan çekinen hastalar dışkılama yapmak istemez.Bu durum içerde bekleyen dışkının daha da katılaşmasına yol açar. Sonunda çıkan dışkı daha da sert ve yarayı (çatlağı) daha çok tahriş eder hale gelir. Bu bir kısır döngü halinde devam eder.
Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?
Dışkılama esnasında ağrı (bu ağrı tuvaletten sonra da devam eder), az miktarda kanama ve kabızlık, bazen ele gelen küçük şişlik esas belirtilerdir.
Ayrıca kaşıntı, otururken sızlama olabilir.
Fistül Anal hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/fistul-anal
Eğer çatlağın oluşturduğu bir ağrı yaşanırsa sıcak oturma banyosu ismi verilen yöntemle rahatlama sağlanabilir. Bu yöntemin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Anal fissür kısa süreli ve yüzeysel lezyonlardır. Kabızlık ya da ishal durumunda herkeste görülebilir. Çok derin olmadıkları müddetçe 1 ya da 1 buçuk ay içerisinde iyileşirler. Kronik çatlaklar daha zor ve daha uzun sürede iyileşebilir. Akut çatlakların tedavisi ilaçlarla ve krem kullanımıyla yapılabilir. Kronikleşmiş olan çatlaklar ise cerrahi operasyon gerektirir. Son dönemde yaygınlaşan botoks ve lazer anal fissür tedavisi ile tedavide de başarılı ve hızlı sonuçlar elde edilmektedir. Hafif makat çatlakları çoğunlukla eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya krem gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. Bunun haricinde, makat çatlağı tedavisinde kişinin kendi uygulayabileceği oturma banyosu benzeri bazı yöntemlerin de etkili olabildiği bilinir. Dışkılama esnasında ve neticesinde ağrıyı azaltmak amacıyla dikkat edilmesi gerekenler arasında acı gıdalardan ve yoğun baharatlardan uzak durmak, alkolü azaltmak ve abur cubur gıdalardan uzak durmak tavsiye edilir. Anal fissür tedavi yöntemleri sıcak ya da ılık oturma banyosu, makat bölgesini temiz tutmak, topikal kremler uygulamak ve cerrahi müdahaleler sayılabilir. Yürüyüş veya egzersiz yapılmasında bir zarar yoktur. Yüzme ile beraber makat çatlağının iyileşme gösterdiği bilinmektedir.Makat Çatlağı Nasıl Kapanır?
Makat Çatlağı Kaç Haftada İyileşir?
Kronik Makat Çatlağı Nasıl İyileşir?
Makat Çatlağı En Hızlı Nasıl Geçer?
Makatta Çatlak Olanlar Ne Yememeli?
Makat Çatlağından Nasıl Kurtulurum?
Makat Çatlağına Yürüyüş İyi Gelir mi?