Anal fissür makatta çatlak olarak da tanımlanmaktadır. Anal bölgede pek çok sinir ucu bulunmaktadır ve bu bölge oldukça hassastır. Uzun süre kabızlık ya da ishal problemlerinin yaşanması ya da şiddetli ıkınma sonucunda anal bölgede yırtılmalar meydana gelmektedir. Rektum bölgesinde de oluşan yırtıklar; ağrı ve yanma hissine ve kanamaya neden olabilmektedir.

Anal fissür nedenlerine kaynaklık eden dışkılama bozukluklarının kontrol altına alınması ve oluşan fissürlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Anal Fissür Tedavisi Nedir?

Anal fissür tedavisinde öncelikle söz konusu probleme neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Kabızlık anal fissüre neden olan başlıca faktördür ve kabızlığın önüne geçilmelidir.Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme ile hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda lifli gıdaların tüketilmesi ve bol su tüketimi de kabızlığa karşı alınacak önlemlerin başındadır.

Anal fissür tedavisinde aynı zamanda bölgenin rahatlatılmasını sağlama amacı ile sıcak su oturma banyosu, çeşitli pomad ve kremlerin kullanılması önerilmektedir. Hastanın bölgede şiddetli ağrı hissetmesi durumunda ise doktorun önereceği ağrı kesici ilaçların kullanımı etkili olmaktadır.

Anal fissürün geç dönemde teşhis edilmesi; konservatif tedavi yöntemlerinin fayda sağlamaması durumunda ise ameliyat ile tedavi seçeneğine başvurulmaktadır.

Anal Fissür Belirtileri

Anal fissür belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Makat bölgesinde şişlik ve ağrı hissi
  • Kanama (genellikle iç çamaşırında lekelenme olarak görülür)
  • Dışkılamada güçlük
  • Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve ağrı

Yukarıda sıralanan belirtiler aynı zamanda hemoroid, makatta apse ya da makat sarkması problemlerinde de yaşanabilmektedir. Bu nedenle ertelemeden alanında uzman bir hekime muayene olunmalıdır.

anal-fissur-ameliyati-nedir

anal-fissur-tedavisi-nedir

Anal Fissür Ameliyatı Nedir?

Anal fissür ameliyatı, toplumun büyük bir kısmında görülen söz konusu problemin tedavisinde en etkili yöntemdir. Farklı yöntemler ile uygulanabilen cerrahi işlemde; fissürektomi, anal dilatasyon (makatın genişletilmesi) ve makatın iç kasının kesilmesi işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemlerin yanı sıra anal çatlak olan bölge radyofrekans ya da lazer yöntemleri ile de tedavi edilebilmektedir.

Anal fissür ameliyatı sonrası birkaç gün ağrı hissi kaybolmakta ve hasta 4 ila 5 gün içerisinde işe dönebilmektedir. Bu süreçte tam iyileşme ise birkaç haftayı bulabilmektedir.

Anal fissür ameliyatı sonrasında doktor önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Aksi halde problemin tekrarlaması, enfeksiyon, dışkı kaçırma ya da kanama gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Kronik Anal Fissür Nedir?

Kronik anal fissür; hastaların çoğunda görülmekte ve tek bir fissür oluşumu gözlemlenmektedir. Ancak bölgede birden fazla fissür bulunması diğer barsak hastalıklarının da araştırılmasını gerektirmektedir. Kadınlarda bu problem genital sistem hastalıkları ile de ilgili olabilmektedir ve tanı süreci büyük önem taşımaktadır.

Kronik Anal Fissür Tedavisi

Kronik anal fissür tedavisinde öncelikle diğer barsak hastalıklarının ve özellikle de rektoselin varlığı değerlendirilmektedir. Çoğu hastada nöbetçi meem adı verilen bir yapı oluşmakta ve bu durum genellikle hemoroid ile karıştırılabilmektedir.

Lazerle Anal Fissür Tedavisi

Lazerle anal fissür 5 ila 10 dakika süren bir yöntemdir. Anal fissürün erken evresinde çok daha etkili olan lazerle tedavi; makattaki minimal çatlakların yakılması ile tedavi edilmektedir.

Anal Fissür hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/anal-fissur

Fissür Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Fissür makat bölgesinde oluşan açık yara demektir ve bölgede sürekli dışkı ile temas olduğu için enfeksiyon riski yüksektir. Tedavi edilmemesi durumunda hasta yıllar boyu acı ve ağrı içinde kalabilir.

Fissür Memesi Nasıl Geçer?

Anal fissür oluştuğu fark edildiğinde krem ve fitillere bir hafta 10 gün devam edilmeli, ılık su oturma banyosu yapılmalı,ağrı varsa ağrı kesiciler verilmeli ve bol meyve,sebze tüketimi ile kabızlık önlenmelidir.

Fissür Tamamen Geçer mi?

Makatta Çatlak Kendiliğinden Geçer mi? İlerlemiş anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir.

Fissür Çatlak Nasıl Geçer?

Makat çatlağı en hızlı nasıl geçer sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hafif makat çatlakları çoğunlukla eczanelerde reçetesiz şekilde satılan krem, jel ya da merhem benzeri ilaçlarla tedavi edilebilir.

Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?

Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken evrelerde iyileştirilebilir. Yine bu durumdaki çatlaklarda kişinin su tüketiminin arttırılması da çatlağa iyi gelebilir.

Makatta Çatlak Olursa Ne Olur?

Anal fissür olarak da isimlendirilen makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması esnasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya sebep olabilir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir