Dalak kisti, dalakta sıvı birikmesi sonucunda meyd...
Hemoroid tedavisi son yıllarda farklı yöntemler ile uygulanmakta, hastanın şikayetlerini yüksek oranda gidermektedir.
Tüm dünyada oldukça fazla görülen hemoroid hastalığı; çok uzun yıllardır farklı tedavi yöntemleri ile de iyileştirilmeye çalışılan bir hastalıktır.
Hemoroid Nedir?
Hemoroid; kelime anlamı Latince kan ve akış kelimelerinin birleşimi olan; anal bölgedeki venler (damarlarda) görülen bir patolojidir. Hastada önemli ölçüde ağrı ve benzeri şikayetlere neden olan hemoroid; tarihteki önemli kişilerin de yaşadığı bir problemdir. Tüm dünyadaki insanların yaklaşık %30’unu etkileyen hemoroid probleminin başlıca risk faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Genetik faktörler
- Beslenme alışkanlığı
- Karın içi basıncın çok olması (gebelik vb nedenler)
- Kabızlık
Hemoroidler oluştuğu konumlara bağlı olarak; internal (iç hemoroid), eksternal (dış hemoroid) ve kombine hemoroidler olarak gruplandırılabilmektedir.
Hemoroid (Basur) Neden Olur?
Hemoroid halk arasında daha çok basur olarak tanımlanmakla birlikte bu problemin kaynağında dışkılama sırasında ıkınma ve aşırı zorlanma sonucu dışkının damar duvarına uyguladığı basınç ve travmadır. Bu durumda kanama meydana gelebilmektedir. Şiddetli ağrıya neden olan basur hastalığı; kişinin oturamamasına neden olabilmektedir.
Hamilelikte hemoroid problemi en sık karşılaşılan dışkılama türlerindendir. Aynı zamanda ailesinde hemoroid olan kişilerde daha sık görülmekle birlikte az su tüketme, lif içermeyen sağlıksız besinlerin tüketilmesi, aşırı alkol tüketimi ve tuvalet ihtiyacının ertelenmesi de basura neden olabilmektedir.
Hemoroid Tanısı
Hemoroid hastalığında tanı süreci; hastanın şikayetlerinin dinlenmesi; genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve anal muayene ile tamamlanabilmektedir. Ancak hastada kanama şikayeti bulunuyorsa rektoskopi ve kolonoskopi önerilebilmektedir.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Olur?
Hemoroid tedavisi tanı sürecinde belirlenen evrelemeye göre uygulanmaktadır. Mayasıl da denilen hemoroid şikayetlerinde pek çok kişi doktora başvurmak yerine internet ortamında basur nasıl geçer, mayasıla ne iyi gelir şeklinde arama yapmaktadır. Ancak alanında tecrübeli bir hekime başvurulmalı ve nitelikli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Hemoroid tedavisinde; hemoroid pomadı, basur kremi, hemoroid fitili ya da birtakım ilaçlar kullanılabilmektedir. Söz konusu yöntemlerin fayda sağlamaması durumunda hemoroid ameliyatı bir diğer adı ile basur ameliyatına başvurulmaktadır.
Hemoroid tedavisinde uygulanan yöntemler; band ligasyonu, skleroterapi, lazer ve radyofrekans ile tedavinin yanı sıra ileri derecede basur şikayeti olan hastalarda cerrahi yöntem uygulanmaktadır.
Hemoroid Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/hemoroid-tedavisi
Hemoroid için ne iyi gelir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hastalığın başlangıcında bol sıvı tüketimi, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler tedavide kullanılabilir. Ayrıca 'oturma banyosu' olarak isimlendirilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlayabilir. Bu bağlamda basur şikayeti olan kişilerin; düzenli şekilde yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba eklemesi ve gazlı içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durması tavsiye edilir. Hemoroid basur nasıl iyileşir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Kanama görülen kişilerin basur tedavisi için kremler kullanılabilir. Sürekli olarak kanamaya sebep olan iç basurda ise hemoroid tedavisi için band ligasyon tedavi yöntemleri uygulanabilir. Band ligasyon isimli yöntemde basura sebep olan damarlar lastik bir bant ile boğulmak suretiyle iyileştirilir. Basur tedavisinde; hastalığın bulunduğu evreye bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilebilir. Daha çok ileti yani 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi kullanılarak ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan basurlar için lazer tedavisi de alternatif olarak kullanılabilir. Hemoroidler makatta ve rektumun (bağırsak çıkışının) alt bölümünde yer alan şişkin kan damarlarıdır. Bu damarların genişlemesi durumu kaşıntı, kanama, ağrı gibi rahatsızlıklara sebep olur ve bu durum oldukça yaygın şekilde görülür. Makat bölgesinde ve dışkı üzerinde parlak kırmızı renkte kan görülmesi, makat bölgesinde hissedilen kaşıntı ve tahriş durumu, akıntı ve ıslaklık hissetmek basurun temel belirtilerindendir. Hemoroid hastalığında uygulanan tedavi yöntemi şikayetlere, hemoroidin bulunduğu konuma ve derecesine bağlı şekilde değişebilir fakat tüm hastalara diyet ve yaşam tarzı değişikliği tavsiye edilir. Hemoroid En Hızlı Nasıl Geçer?
Hemoroid Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid Hastalığı Nasıl İyileşir?
En iyi Hemoroid Tedavisi Hangisi?
Hemoroid Olunca Ne Olur?
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Basur Çaresi Nedir?