Göbek fıtığı, genelde göbek çukurunun içerisinde veya yakınında ortaya çıkmaktadır. Böyle bir sorunun nedeni ise karın duvarında bulunan katmanların tamamen birleşmemesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında karna yakın olan kısımda yer alan yağların göbek deliği kısmında çıkıntı yapması da nedenler arasında yer almaktadır. Sonucunda ise göbek fıtığı ortaya çıkmakta ve kişinin rahatsızlık hissetmesine yol açmaktadır. Göbek fıtığının içerisinde ince bağırsak dokusu ve karnın içerisine ait olan bir yağ dokusu yer almaktadır.

Bazen bu durum kendi kendine iyileşme gösterebilmektedir. Ancak bazen iyileşmemektedir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

   Bebeklerin ortalama olarak %20’sinde göbek fıtığı görülmektedir. Aynı zamanda farklı nedenlere bağlı olarak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilmektedir.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek Fıtığı Nedir? Göbek fıtığı, bağırsak ve yağ dokusunun göbek deliğinin yakınından geçmesi ve dışarıya doğru bir çıkıntıya neden olmasıdır. Göbek çukuruna yakın olan bir yerde oluştuğu bilinmektedir. Özellikle bebeklerde oldukça sık rastlanılan bir durum olduğu bilinmektedir. Ancak zararsız bir durum olduğu bilinmektedir.

Göbek fıtığı, genelde ilk iki yaş içerisinde hiçbir cerrahi tedaviye gerek kalmadan ortadan kaybolmaktadır. Bazı durumlarda bu süreç daha uzun sürebilmektedir. Eğer bebek dördüncü yaşına gelmesine rağmen göbek fıtığı geçmemiş ise cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda bu durum sadece bebeklerde değil yetişkinlerde de görülmektedir. Göbek fıtığı, yetişkinlerde görüldüğü durumda genelde cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Böylelikle sorunun giderilmesi sağlanmaktadır.

gobek-fitigi-nedir

gobek-fitigi-belirtileri-nelerdir

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Göbek fıtığının en önemli belirtisi, göbek bölgesinde dış kısma doğru bir şişlik oluşmasıdır. Bununla beraber şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda bebeklerde görülen belirtilerde ise bebek ağladığında göbek deliğinin dışarı doğru büyümesi yer almaktadır. Fıtığın yaptığı baskı nedeniyle kişi yürümekte zorluk çekebilmektedir. Bu sorunu yaşayan kişiler genelde fiziksel bir aktivitede bulunurken oldukça zorluk yaşamakta ve sürekli ağrı hissedebilmektedir.

Bazı hastalarda göbek fıtığı, dışarıdan rahatça görülebilen bir durumdadır. Böyle bir durumda kişinin ağrısı da daha fazla olmaktadır. Ancak bazılarında ise hiçbir şekilde belirti vermemektedir. Göbek fıtığının belirtileri kişiden kişiye göre değişim göstermektedir.

Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir? Bebeklerde görülme sıklığının daha fazla olduğu göbek fıtığının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Özellikle prematüre doğum, düşük doğum ağırlığında meydana gelmektedir. Ayrıca göbek kordonundan kaynaklanan nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.

Göbek fıtığı, bebeklerde olabildiği gibi yetişkinlerde de ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde görülen göbek fıtığının en önemli nedenleri arasında karın içi basıncının yüksek olması yer almaktadır. Ayrıca aşırı kilo, şiddetli öksürük, karın boşluğunda biriken sıvı da göbek fıtığı nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda gebelik nedeniyle kadınlarda fıtık oluşumu erkeklere oranla daha fazladır. Özellikle birden fazla doğum yapan kadınlarda ve ideal kilosunun üzerinde olan kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.   

gobek-fitigi-nedenleri-nelerdir

gobek-fitigi-tedavisi

Göbek Fıtığının Teşhisi Nasıl Konulur?

Göbek Fıtığının Teşhisi Nasıl Konulur? Göbek fıtığının varlığını anlamak için ilk olarak göbekte oluşan şişliğin geriye ittirilmesi gerekmektedir. Bundan sonrasında eğer şişlik geri çıkıyor ve eski haline geliyorsa fıtık olduğu anlaşılmaktadır. Genelde gözle görülebilen bir durumdur ve kolayca anlaşılabilmektedir. Böyle bir durum fark edildiğinde mutlaka hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Yapılan muayene sonucunda fıtığın var olup olmadığı anlaşılmakta ve buna uygun bir tedavi uygulanmaktadır.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek fıtığı tedavisinde cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Hatta bu fıtığı tedavi edebilmenin tek yolu cerrahi müdahalelerdir. Tedavi edilmeyen göbek fıtığı, zaman içerisinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Göbek fıtığı tedavisi hastanın durumuna göre ya açık ameliyat ya da laparoskopik yöntem ile yapılmaktadır. Fıtığın boyutu 3 cm üzerinde ise açık ameliyat uygulanarak işlem gerçekleştirilmektedir. Hasta ameliyat öncesinde aşırı kilolu ise mutlaka kilo vermesi ve sonrasında ameliyat edilmesi önerilmektedir. Yeni doğan bebeklerde ise fıtığın geçmesi için 2 sene beklenmektedir. Ancak geçmez ise cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

Göbek Fıtığı Olunca Ne Olur?

Göbekteki açıklıktan dışarı yöne doğru itilen bağırsaklar, karın içi yapı ve sıvılar ve  yağ dokuları fıtığı olan kişide ağrıya yol açabilir. Göbek fıtığı ağrısı olarak isimlendirilen bu ağrı ve rahatsızlık hissi nedeniyle hastada  yürüme, koşma, eğilip kalkma ya da  günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluklar meydana çıkabilir.

Göbek Fıtığı Ne Gibi Şikayetler Yapar?

Göbek fıtığı olan hastalarda kusma, tuvalete çıkma sırasında zorlanma, mide bulantısı ve göbek bölgesinde oluşan şişliğin içeri yöne ittirilememesi gibi semptomlar çok önemlidir. Bu belirtiler fıtığın dokularda oluşturduğu yıkımın ve fıtık deliğinin etrafındaki organların sıkışmasının bir neticesi olabilir.

Göbek Fıtığı Tehlikeli mi?

Göbek fıtığı olan hastalarda kusma, tuvalete çıkma sırasında zorlanma, mide bulantısı ve göbek bölgesinde oluşan şişliğin içeri yöne ittirilememesi gibi semptomlar çok önemlidir. Bu belirtiler fıtığın dokularda oluşturduğu yıkımın ve fıtık deliğinin etrafındaki organların sıkışmasının bir neticesi olabilir.

Göbek Fıtığı Ağrı Yapar mı?

Göbekteki fıtık hastada ağrıya yol açabilir. Göbek fıtığı ağrısı olarak isimlendirilen bu ağrı ve rahatsızlık nedenle fıtıktan mustarip kişilerde yürüme, koşma, eğilip kalkma veya günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluklar meydana çıkabilir.

Göbek Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur?

Göbek fıtığı ağrısı çoğu zaman göbek çevresinde hissedilir. Fakat tıkanıklık ve bağırsak ölümüne sebep olduysa karında yaygın ağrının yanında bulantı, kusma ve ateş görülebilir.

Göbek Fıtığı Gaz Yapar mı?

İleri seviye göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir.Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Bunun haricinde fıtıkta boğulma durumunda acil cerrahi müdahale gerekir.

Göbek Fıtığı Kendi Kendine Geçer mi?

3 yaşın altındaki çocuklardaki göbek fıtıklarının bir kısmı 3 yaşına kadar kendi kendine düzelebilir. 3 yaş üzerindeki hastalarda hasta hangi yaşta olursa olsun göbek fıtığının kendi kendine düzelmesi mümkün değildir. Bu sebeple göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Zor mudur?

Fıtık ameliyatları çok kolay olabileceği gibi bazı hastalarda çok zor ve komplikasyonlu olabilir.Lokal anestezi ile yapılan fıtık ameliyatları sonrasında bu süre genelde 2-3 saattir. Yaşlı ve yanında seyreden bir hastalığı olan hastalar için ise biraz daha uzun bir gözlem süresi gerekebilir.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Açık mı Kapalı mı?

Açık ameliyat yöntemiyle yapılan göbek fıtığı ameliyatlarında, yama parçasının adale üstüne (onlay) yerleştirilmesi durumunda tekrar etme  riski yüksektir. Kapalı fıtık onarımlarda böyle bir risk yoktur ve operasyonun sonuçları daha başarılıdır.

Göbek Fıtığı için Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Göbek fıtığı için çocuk hastalarla çocuk cerrahı ve yetişkinlerle genel cerrah ilgilenir. Göbek fıtığına hangi doktor bakar? Göbek fıtığı rahatsızlığında  çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkin hastalarda genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir