Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda deri altında oluş...
Karın duvarı fıtıkları doğumsal veya sonradan oluşan bir zayıf noktadan çıkar. Kasık fıtıkları, göbek fıtıkları ve göbek çevresi fıtıkları doğumsal olarak zayıf bir noktadan çıkan fıtıklara örnektir. Sonradan oluşan zayıf noktalar ise, ameliyat yerleridir. Daha önce ameliyat edilmiş yerde ortaya çıkan fıtıklara kesi yeri fıtıkları denir. Bu kişilerde karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Fıtık Neden Olur
Karın duvarı fıtıklarının yaklaşık % 90'ı kasık fıtıklarıdır. Kasık fıtıkları daha çok erkeklerde görülür. Bazı kasık fıtıkları doğum sonrası kapanması gereken kasık kanalının kapanmaması veya yaşamın ilerleyen döneminde açılması sonucu ortaya çıkar (indirek fıtıklar). Bazı kasık fıtıkları karın adalesinin zorlanma sonucu yırtılması ile ortaya çıkarlar (direk fıtıklar). Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden çıkan fıtıklardır.
Fıtık Tedavisi
Fıtık, karın duvarında bilinen anlamda bir yırtıktır; tedavisi de bu yırtığın fiziki olarak onarılmasıdır. Geçmiş yıllarda bu onarım, yırtık yerin dikilmesi şeklinde yapılırdı.
Yumuşak dokuların dikilmesi sırasında yırtığın çevresinde veya karşı tarafta oluşturulan gerginlik veya dikişlerin geçtiği yerlerde açılan küçük iğne delikleri, karın duvarının yeni zayıf noktaları haline gelirdi. Dikişle onarılan hastalardaki bu zayıf noktalar, zaman içindeki zorlanmalara bağlı olarak, aynı yerde nüks veya karşı tarafta yeni fıtıklar şeklinde karşımıza çıkardı. Yama ile gerdirmesiz onarım tüm bu sorunları ortadan kaldırmıştır.
Ofis Hastalıkları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/ofis-hastaliklari
Genellikle karın bölgesinde oluşan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı şekilde gelişen ağrı ve cilt altında şişlik gözlemlenir. Şişlik büyüdükçe ağrı azalır fakat tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise bundan ayrı olarak bağlı uzuvlarda güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin haricinde fıtığın olduğu bölgede de sancı hissedilir. Her ne kadar zararsız olarak görülse de fıtıklar ve özellikle de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği halde ciddi sağlık sorunlarını sebep olabiliyor. Fıtık korsesi ya da fıtık kemeri geçici bir çözüm sunsa da genel olarak işe yaramadığını söylemek doğru olur. Günümüz şartlarında birçok birey fıtık sorunu yaşamaktadır. Bu sorun bireylerin becerilerinin kısıtlanmasına ve işlevsiz hale gelmesine neden olur. Çoğunlukla fizik tedavi ve ilaçlar kullanılarak cerrahi operasyona gerek kalmadan hasta iyileşebilir. Ancak iyileşmeyen fıtıklar için diskektomi yöntemi kullanılarak cerrahi işlem yapılabilir. Bel fıtığı ameliyatı riskleri arasında, her operasyonda görülebilecek yara yeri problemleri, enfeksiyon, kanama ya da dikişlerde problemler ender olarak ortaya çıkabilir. Bel fıtığının ameliyatın ardından tekrar etmesi olasıdır. Fakat bu oran bugüne kadar yapılmış araştırmalarda bel fıtığı ameliyatı için kullanılan tüm yöntemlerde yüzde 5-11 arasındadır yani düşüktür. Bel fıtığına bağlı ağrıların yüzde 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz ve spor, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile sürdürülebilir. Bahsi geçen tedavi uygulamalarına rağmen 3-4 hafta içerisinde iyileşme sağlanamazsa farklı bir yönteme başvurma fikri düşünülmelidir. Fıtık Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Fıtık Tehlikeli midir?
Fıtık Kemeri İşe Yarar mı?
Fıtık Düzelir mi?
Fıtık Ameliyatı Riskli mi?
Fıtık Tekrarlar mı?
Fıtık İlaçla Tedavi Edilebilir mi?